Най-дисциплинирани са избирателите в Кула, от областните центрове-Благоевград Близо 700 хиляди не излязоха да гласуват

...
Най-дисциплинирани са избирателите в Кула, от областните центрове-Благоевград Близо 700 хиляди не излязоха да гласуват
Коментари Харесай

С ниска активност и “Не подкрепям никого” хората наказват пак политиците

Най-дисциплинирани са избирателите в Кула, от областните центрове-Благоевград
Близо 700 хиляди не излязоха да гласоподават в София

С близо 63% гласоподаватели, пуснали бюлетини, община Кула евентуално ще се окаже измежду тези с най-висока изборна интензивност на първия тур на локалните избори.

Официални данни какъв брой българи са се разходили до урните няма, само че по неофициалните междинната за страната е близо два пъти по-ниска от тази в Кула.

От регионалните центрове предварителните данни на “Галъп ” демонстрираха

най-голям интерес към вота в Благоевград - 57,5% за кмет и 57% за общински съветници. Традиционно благоевградчани са измежду най-редовните участници в изборите. След това се подрежда Варна с 41,5% дали своят вот за кмет.

Според организацията в Пловдив за градоначалник вота си са дали единствено 35,7% от имащите право на глас, а за общински съветници - 34,9%. В Кърджали интензивността се движи към 40 %.

“Тренд ” регистрира в Русе интерес към вота за кмет от страна на 41,5% от гласоподавателите, а за общински съветници - на 37,9%. В Плевен 35,2% са гласувалите за кмет. В Перник, където спечелилият Станислав Владимиров събра и най-големия персонален избор, до урните е отишъл всеки втори.

Според протокола от столичната общинска комисия, качен на уеб страницата на ЦИК, близо 700 хиляди софиянци не са упражнили правото си на глас. При 1 047 064 гласоподаватели по лист до урните са отишли 377 341, като малко над 8000 гласоподаватели са дописани в описите.

Изборният ден в София завърши с изборна интензивност 35,9%, заяви ОИК.

Социоложката от “Тренд ” Евелина Славкова предвижда, че на балотажа може да чакаме интензивност, сходна на тази на първия тур

“Част от електоратите към този момент нямат залог да застанат пред урните, тъй като претендентите им не са на балотаж, а и съставът на общинските препоръки се реши тази неделя ”, разяснява тя вота в столицата.

Гласуването в София обаче продължава както за кмет на общината, по този начин и за районни кметове. “Това може да активизира част от гласоподавателите, които не привиждат във Васил Терзиев и Ваня Григорова своя избор, само че пък желаят да изберат своя областен кмет. А значително районни кметове от ГЕРБ ще се състезават на втори тур ”, аргументира се социоложката.

Протестът на гласоподавателите против политиците още веднъж бе проявен посредством квадратчето “Не поддържам никого ”. В София то събра 13 947 гласа, с което задмина резултата на доста известни претенденти като Ивайло Вълчев на Има Такъв Народ и някогашните министри Радостин Василев и Виолета Комитова. Всъщност сборът от гласовете на последните двама е почти що се касае за “Не поддържам никого ”.

“Тези, които гласоподават с “Не поддържам никого ”, знаят, че това е автентичен глас. Би било любопитно, в случай че там, където има да вземем за пример един претендент, се окаже, че квадратчето събере повече гласове от претендента. Тогава би трябвало да има балотаж ”, разяснява пред БНР представителят на ЦИК Росица Матева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР